Nasveti kolesarjem za ustrezno zaščito pred soncem

Dermatologinja Lina Virnik Kovač svetuje

 

Navadne bombažne majice, še sploh prepotene,
nas pred soncem le slabo zaščitijo.

 

Nenadzorovano izpostavljanje soncu je nedvomno povezano s kroničnimi poškodbami kože, ki vodijo v prezgodnje staranje kože in razvoj kožnega raka. Pri kolesarjenju se izpostavljenosti soncu navadno ne moremo izogniti.

Vendar obstajajo enostavni načini, kako škodo, ki jo sončni žarki povzročajo naši koži, učinkovito preprečiti. Pravila, ki jih moramo upoštevati, so:

  • Na pot se odpravimo zjutraj do 11.00 ure in popoldan po 16.00 uri. Ko je sonce najvišje na nebu, počivajmo v senci.
  • Nosimo čelado s ščitnikom, ki zasenči obraz, in zaščitna sončna očala.
  • Uporabljajmo zaščitna športna oblačila proti soncu, ki imajo blago obdelano na način, da ne prepušča škodljivih UV žarkov. Ta oblačila so lahna in zračna, pod njimi nam ni vroče, tako da si lahko omislimo daljše rokave in ovratnik. Navadne bombažne majice, še sploh prepotene, nas pred soncem le slabo zaščitijo.
  • Kožo, ki ostane odkrita, namažimo z zaščitno kremo z ustrezno visokim zaščitnim faktorjem (vsaj SPF 20). Za športnike obstajajo posebno prilagojeni izdelki za zaščito pred soncem, in sicer v obliki sprejev ali stikov, ki kože ne mastijo in se ne spirajo s potenjem. Na voljo so različna priročna pakiranja in oblike, ki jih vtaknemo v žep in nanos po potrebi ponovimo.
 

Lina Virnik Kovač, dr. med., spec. dermatovenerologije

Telefon: 064 186 343, E-pošta: derma@narava.si