SRAM AXS™ – Tehnologija za naslednjo generacijo superkoles

Tehnologija brezžičnega elektronskega prestavljanja za gorska in cestna kolesa (ter nadzor nad Reverbom), ki prinaša resnične prednosti za kolesarja.

 

Elektronski 1×12 … hitro, varno in tekoče … dotik genialnosti

 

SRAM predstavlja tehnologijo brezžičnega elektronskega prestavljanja za gorska in cestna kolesa (ter nadzor nad Reverbom), ki prinaša resnične prednosti za kolesarja. Ob tem pa ponuja tudi do sedaj nedostopne možnosti personalizacije in nadzora nad sistemom. Vse to je AXS™, na voljo v MTB skupinah XX1 Eagle in X01 Eagle, ter cestni skupini RED eTap.

Elektronski 1×12

Skupini XX1 Eagle AXS™ in X01 Eagle AXS™ sta seveda zgrajeni okoli priljubljenega sistema 1x (razmerja razpona 500 %), le da v tem primeru zadnji menjalnik nadzorujemo brezžično. Sistem deluje pod obremenitvami, na najbolj tehničnem terenu in med vzponi – vse to ob pritisku na ročico pod krmilom. Obe skupini imata enako tehnologijo prestavljanja z novim menjalnikom z motorjem, razlike so v detajlih. XX1 ima karbonsko kletko menjalnika, X01 aluminijasto, XX1 ima titanove vijake, X01 iz nerjavečega jekla … zato je XX1 še naprej primarno namenjen olimpijskemu krosu, X01 pa enduru.

Zadnji menjalnik je jedro novega sistema, na prvi pogled skrita pa je dodatna prednja ročica na prestavni ročici, ki omogoča hitro prestavljanje med šprintanjem. Baterija zadošča za približno 20 ur delovanja, tehta pa le 25 gramov – enaka baterija se uporablja tudi na cestnih komponentah in Reverbu, polni pa se le eno uro.

Poleg tega, da je sistem vodoodporen (IP69K) ima tudi vgrajeno zaščito pred udarci. Zadnji menjalnik se v primeru udarca premakne v notranjost, nato pa prestavi nazaj v izbrano prestavo.

Preko aplikacije AXS™ je mogoče programirati in personalizirati celoten sistem, za začetek lahko recimo izberete funkcijo ročice – s katerim pritiskom boste prestavili v težjo in s katerim v lažjo prestavo.

Hitro, varno in tekoče

S komponentami SRAM RED eTap AXS™ boste odkrili nove dimenzije kolesarjenja in lažje kot kadarkoli prej dosegali nove meje. Prestavni sistem je na voljo z enim ali dvema prednjima verižnikoma, v kombinacijah za cestna ali gravel kolesa. Poleg možnosti personalizacije sistema sta v ospredju tudi sistem Orbit za hidravlični nadzor premikanja menjalnika ter edinstvena veriga Flattop. Veriga ima edinstveno oblikovane člene, zato je lahko veriga ožja in lažja, hkrati pa močnejša. 

V gonilke je integriran merilec moči Quarq DZero™, ki je lažji in bolj aerodinamičen od konkurenčnih izdelkov. Izbirate lahko med disk zavorami z novimi rotorji CenterLine XR (CLX-R) in klasičnimi obročnatimi zavorami.

Tehnologija AXS™ omogoča celo kombiniranje cestnih in gorskih komponent, tako si lahko tudi na cestno/gravel kolo na primer namestite potopno sedežno oporo Reverb AXS™.

Dotik genialnosti

Brezžična elektronska tehnologija AXS™ je na voljo tudi na novem Reverbu, ki se ga upravlja z elektronsko ročico. Nastavitev je brezstopenjska, torej lahko višino sedeža nastavite točno tako, kot si sami želite. Delovanje je hitro in natančno, zato se lahko sami osredotočite na pot pred vami.

Reverb AXS™ je izdelan s plavajočim batom naslednje generacije, zaradi manjšega trenja pa se opora hitreje aktivira, prav tako pa je potrebna manjša sila kolesarja za spuščanje sedeža. Nov je tudi notranji sistem podmazovanja. Novi Reverb je ob tem tudi najbolj robusten do sedaj, predvsem po zaslugi tehnologije Vent Valve, ki omogoča enostavno servisiranje, brez odpiranje opore.

Reverb AXS™  je na voljo v več različnih kombinacijah:

Premer: 30,9 mm, 31,6 mm, 34,9 mm

Hod: 100 mm, 125 mm, 150 mm, 170 mm

Dolžina: 340 mm, 390 mm, 440 mm, 480 mm

Združljivost: brez odmika, okrogli nosilci 7 mm, ovalni nosilci 7×9 mm, objemka Matchmaker™ ali diskretna objemka

Cestne komponente bodo na voljo konec februarja, gorske v aprilu. Vse izdelke SRAM AXS že lahko naročite pri trgovcih po vsej Sloveniji, še več informacij pa najdete na www.sram.com