Predstavljamo: Scott Ransom 2019

“V spustu sem dirkal skoraj 15 let in si prej nikoli nisem mislil, da bom podobne hitrosti dosegal z enduro kolesom s 170 mm hoda. Primeren je za dirkanje na najmočnejših enduro dirkah ter za prečenje najbolj zahtevnih gorskih grebenov.”

 

Ta reč je čista hitrost in čista zabava!

 

Novi Ransom je kolo z veliko hoda, ki je kos vsem terenom. Primeren je za dirkanje na najmočnejših enduro dirkah ter za prečenje najbolj zahtevnih gorskih grebenov.

Pri snovanju nove reinkarnacije tega legendarnega Scottovega modela je bila hitrost tista tema, ki je bila v ospredju v vsakem pogovoru. Kaj je možno storiti, da kolo ne bo samo hitro, ampak da bo pri hitrosti tudi odlično delovalo? Poleg karbonske konstrukcije se je odgovor skrival tudi v številnih podrobnostih, ob katerih boste ob frčanju z gore kar pozabili na kolo.

Ransom je sestavljen s povsem novim amortizerjem Fox Nude TR Evol. TR je oznaka za funkcijo, ki omogoča nastavitev progresivnosti v načinu Descent (spust): bolj linearno ali bolj progresivno. To nastavite z enostavnim premikom ročice na zunanji strani amortizerja.

Linearna nastavitev ponuja enako količino podpore skozi celoten hod amortizerja. Vzmetenje je mehkejše skozi celoten hod, in lažje boste dosegli konec hoda. V progresivnem načinu delovanja boste imeli več podpore proti koncu hoda, težje bo “zabiti” do konca. Nastavitev je seveda povezana s tem kako hitro vozite. V mokrem in tehničnem terenu, ali pri majhnih udarcih in načeloma počasnejši vožnji boste verjetno raje izbrali linearno nastavitev. Na suhi in hitri podlagi, ko boste pričakovali večje udarce (na primer pri skokih) bo progresivna nastavitev idealna.

Seveda to omogočajo tudi drugi sistemi, a jih je treba odpirati in vstaviti “tokene”, pri novem Nudu TR pa samo premaknite ročico. Ročica enostavno odpre ventil in zagotovi večji volumen za delovanje amortizerja. Seveda pa imate ob tem še “klasično” nastavitev oz. izbiro načina delovanja Traction Control in blokade delovanja.

Podobno kot Genius je tudi okvir Ransom združljiv z obema velikostma obročnikov. Prehod z velikosti 27,5” na 29” in obratno je enostaven, obrniti je treba samo vstavek na vzmetenju ter zamenjati obročnike.

Ransom ima spredaj in zadaj 170 mm hoda ter moderno, progresivno geometrijo. Okvir z amortizerjem in majhnimi deli tehta le 2.650 gramov, kar je za to kategorijo resnično spoštljivo nizka teža.

“Ransoma zdaj že nekaj časa vozim zelo intenzivno in priznati moram, da sem dan za dnem presenečen nad zmogljivostmi tega kolesa. V spustu sem dirkal skoraj 15 let in si prej nikoli nisem mislil, da bom podobne hitrosti dosegal z enduro kolesom s 170 mm hoda. Ta reč je čista hitrost in čista zabava.” – Andrew Neethling, ambasador Scotta.

Na voljo bo pet modelov Ransom. Najboljša različica z okvirjem iz karbona Tuned bo na voljo v 27,5” in 29” verziji. Hibridna verzija s karbonskim glavnim trikotnikom in aluminijasto nihajko bo na voljo v izvedbi 910, sledita pa še dva povsem aluminijasta modela, 920/720 in 930.