Scott ponosni partner DOS – RAS EXTREME

Dirka okoli Slovenije – Race Around Slovenia. Fantastična in brutalna dirka, odličen prenos dogajanja in organizacija na visokem nivoju. Dobrodošli nazaj …

 

Dirka, na kateri ni etap, priložnosti za počitek, druženje…

 

Dirka okoli Slovenije (DOS-RAS Extreme) se je začela spogledovati z ultramaratonskimi kolesarji že leta 2007 in si nemudoma utrla pot v njihova srca. Po enoletnem premoru je jubilejna deseta izvedba preizkušnje DOS-RAS Extreme, ki je bila organizirana pod vodstvom nove organizacijske ekipe kolesarskih privržencev, prinesla vnovično leto emocij, solza in vztrajnosti. Po uspešnem koncu dirke je bilo jasno, da je Postojna ultra kolesarski spektakel potrebovala, zato je potrebno bogato tradicijo dirke nadaljevati tudi v prihodnje.

Organizirana pod okriljem vodilne mednarodne zveze, posvečene ultra kolesarjenju, UMCA, se Dirka okoli Slovenije običajno odvija v začetku maja in privabi nekatere izmed najboljših ultra kolesarjev. Ker se odvija relativno zgodaj v sezoni, predstavlja s preko 1.200 kilometri in okoli 13.500 višinskimi metri edinstven preskus vzdržljivosti in pokazatelj pripravljenosti za še zahtevnejše dirke, kot je Dirka preko Amerike.

Gre za dirko, na kateri se ura ustavi šele na cilju, to je dirka, na kateri ni etap, priložnosti za počitek, druženje… Vse to pride šele na koncu, saj je preizkušnja tako zahtevna, da so vsi kolesarji med tekmo pravzaprav stalno na robu svojih fizičnih in psihičnih zmožnosti, le malo manj pa trpijo njihovi spremljevalci, ki so najbolj odgovorni tudi za početje svojih varovancev.

Ultrakolesarska preizkušnja Dirka okoli Slovenije se začne v Postojni in kolesarje najprej vodi skozi pivško kotlino, potem pa čez Brkine na obalo. Trasa nato zavije čez Kras, ko se kolesarji približajo prvem resnejšem klancu na Predmejo. Kmalu za tem vstopijo v gorat in vremensko nestanoviten alpski svet, kjer jih čaka sloviti vzpon na prelaz Vršič (1.611m).

Po napornem premagovanju vršiške strmine se kolesarji odpeljejo še na drugi konec Slovenije, ko čez prelaz Črnivec (902 m) vstopijo na Koroško in nadaljujejo proti pretežno ravninskemu Prekmurju. Z resnejšimi klanci je sicer konec, toda krajše in resnejše strmine pustijo globok pečat na utrujenost tekmovalcev. Od tu dalje kolesarji zaokrožijo več kot 1.200 kilometrski krog čez Dolenjsko ter se čez Kočevje vračajo proti Postojni.