Tanja do nove zmage na XX1

Izredni nastopi Tanje Žakelj (Unior Tools Team) nas še vedno navdušujejo, ob novi zmagi v svetovnem pokalu pa ji lahko samo še enkrat več čestitamo! Tanja je tokrat vozila komponente SRAM XX1 (prestavni sistem 1 x 11), ki jih je prvič preizkusila na treningu pred dirko, delovanje in razpon prestav pa jo je tako navdušil, da so mehaniki v trenutku z njimi opremili še tekmovalno kolo. Tanja je izbrala prednji zobnik s 30 zobmi, čeprav je lahko vse klance odpeljala tudi z večjim zobnikom s 32 zobmi. Vendar je pravilno posumila, da bodo tekmice morda spreminjale tempo na vzponih in bo več “skakanja”, zato je želela več fleksibilnosti v prestavnih razmerjih.
Tanja je imela za svojo drugo zmago v svetovnem pokalu tudi nekoliko spremenjene vilice. RockShox SID World Cup so pri SRAM-u nadgradili z najnovejšimi potopnimi cevmi in kartušami, kar je zopet za malenkost povečalo učinkovitost delovanja.
V Val di Sole je SRAM zabeležil dvojno zmago za XX1, saj je v moški konkurenci dirke olimpijske krosa slavil Nino Schurter (Scott Swisspower Team). Nino je aktualni svetovni prvak, enako kot Tanja pa tudi vodilni v letošnjem seštevku svetovnega pokala, za novo zmago pa se je moral tokrat znova boriti z Julienom Absalonom.
Komponente SRAM XX1 lahko kupite ali naročite pri vseh prodajalcih SKM po Sloveniji. Primerne so za XC in trail kolesa, prav tako pa tudi za lahka vsegorska kolesa.

(Avtorji fotografij: Grega Stopar, Victor Lucas in Sven Martin)